Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Marine Le Penová získala podpisy na podporu svojej kandidatúry

"Mám svojich 500 podpisov a preto budem kandidátkou v prezidentských voľbách," uviedla dnes Le Penová pre agentúru Reuters. Konečný termín na predloženie podpisov bol 16. marec.

Paríž 13. marca (TASR) - Prezidentská kandidátka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová získala na podporu svojej prezidentskej kandidatúry podpisy 500 volených predstaviteľov.

"Mám svojich 500 podpisov a preto budem kandidátkou v prezidentských voľbách," uviedla dnes Le Penová pre agentúru Reuters. Konečný termín na predloženie podpisov bol 16. marec.

Pozorovatelia špekulovali, že ak by predsedníčka strany Národný front požadované podpisy starostov a ďalších volených predstaviteľov nezozbierala, mnohí pravicoví voliči by mohli vo voľbách podporiť konzervatívneho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v jeho súboji so socialistom Francoisom Hollandeom.

Le Penová prevzala vedenie Národného frontu od svojho otca Jeana-Mariu Le Pena v januári 2011. V kampani pred prezidentskými voľbami sa sústreďuje na odchod Francúzska z eurozóny a zavedenie protekcionistických bariér. Tradičné protiimigračné zameranie strany pritom ustúpilo do úzadia.

V predvolebných prieskumoch sa Le Penová umiestňuje na vzdialenom treťom mieste za prezidentom Sarkozym a jeho vyzývateľom Hollandeom.

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa uskutoční 22. apríla. V druhom kole 6. mája sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretnú Sarkozy a Hollande.

Sarkozy v pondelok zverejnenom prieskume prvýkrát takmer dostihol svojho socialistického súpera, za ktorým už zaostáva iba o pol percenta; v druhom kole by však Hollande porazil úradujúcu hlavu štátu o desať percent.