Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Martin Schulz chce sídlo europarlametu v Štrasburgu

Europoslanci budú hlasovať o návrhu na zriadenie jedného sídla Európskeho parlamentu v stredu 28. marca na bruselskej miniplenárke.

Brusel 26. marca (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz by uvítal, aby europoslanci mali iba jedno sídlo, pričom podľa neho by to malo byť v Štrasburgu, informoval dnes európsky internetový denník EUobserver.

"Myslím si, že by sme mali mať iba jedno sídlo. A to by malo byť v Štrasburgu," cituje EUobserver slová predsedu EP. Schulz dodal, že je veľmi neefektívne každý mesiac sa presúvať medzi dvoma sídlami europarlamentu.

Europoslanci budú hlasovať o návrhu na zriadenie jedného sídla Európskeho parlamentu v stredu 28. marca na bruselskej miniplenárke.

Výbor EP pre rozpočet minulý týždeň uviedol, že najväčšie náklady, rádovo v miliónoch eur, by sa Európskemu parlamentu ako inštitúcii podarilo ušetriť, ak by europoslanci fungovali iba v jednom sídle. V súčasnosti sú pracovné aktivity poslancov EP rozložené medzi Štrasburg a Brusel, pričom časť aktivít EP zabezpečuje sídlo v Luxemburgu.

Myšlienka zredukovať počet sídiel EP nie je nová, už desaťročia sa hovorí o zracionalizovaní fungovania EP, ktorý má sídlo v dvoch rôznych krajinách a mestách, vzdialených od seba približne 450 kilometrov. Poslanci väčšinu času trávia v metropole Belgicka a raz mesačne na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Tento návrh však už tradične naráža na neochotu Francúzska vzdať sa budovy EP v Štrasburgu. Francúzi by tak prišli o nemalé prostriedky, ktoré v Štrasburgu raz za mesiac necháva armáda poslancov a ich asistentov, novinárov a politikov.