Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

McCarthy v prvom kole nezískal dostatok hlasov na predsedu snemovne

Líder republikánov Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy, Kalifornia, hovorí s novinármi, keď vykonáva funkciu predsedu Snemovne reprezentantov, keď sa zíde 118. kongres v Kapitole vo Washingtone v utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v utorok zasadla po prvý raz v novom zložení, v ktorom majú prevahu republikáni.

Washington 3. januára (TASR) - Republikán Kevin McCarthy v utorok v prvom kole hlasovania nezískal dostatočnú podporu na zvolenie za predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu. Naposledy sa to stalo pred sto rokmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

McCarthy potreboval najmenej 218 hlasov, získal ich však len 203. Nominanta demokratov Hakeema Jeffriesa podporilo 212 zákonodarcov. Nasleduje druhé kolo hlasovania, čo sa naposledy stalo v roku 1923, keď sa rozhodlo až v deviatom kole, píše stanica CNN. Zákonodarcovia vtedy volili, až kým nebol nový predseda potvrdený.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v utorok zasadla po prvý raz v novom zložení, v ktorom majú prevahu republikáni. Tí získali v novembrových doplňujúcich voľbách väčšinu a v Snemovni reprezentantov, dolnej komore Kongresu USA, im patrí 222 zo 435 kresiel.

Piati členovia strany už pred hlasovaním oznámili, že McCarthyho nepodporia, a približne desiatka ďalších svoju podporu zvažovala.

McCarthy zastupuje Kaliforniu a vyhovel už niekoľkým požiadavkám konzervatívnej časti svojej strany.