Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Médiá: Charles Michel nemá obavy z maďarského predsedníctva v EÚ

Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady, ktorý bol belgickým premiérom, koncom roka skončí na tomto poste po piatich rokoch.

Budapešť 30. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám, informuje budapeštiansky spravodajca TASR.

Michel v tejto súvislosti podotkol, že keď Maďari mali pochybnosti, alebo sa v nejakej záležitosti zdráhali, tak sa vždy podarilo s nimi dohodnúť a dospieť k rozhodnutiu, ako tomu bolo vlani v decembri a vo februári tohto roka.

Predseda Európskej rady, ktorý bol belgickým premiérom, koncom roka skončí na tomto poste po piatich rokoch. Pri príležitosti 20. výročia východného rozšírenia EÚ poskytol Michel rozhovor serveru szabadeuropa.hu a niekoľkým ďalším európskym médiám, píše index.hu.

Európsky parlament (EP) 24. apríla prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Podľa tohto uznesenia existujú obavy, že súčasná maďarská vláda nebude schopná dôveryhodne plniť svoje povinnosti v rámci predsedníctva v Rade EÚ. Predsednícku štafetu Maďarsko preberie od Belgicka a 1. januára 2025 ju odovzdá Poľsku.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)