Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Médiá: EK môže začať konanie voči Maďarsku pre protimigračný zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci maďarského parlamentu schválili 20. júna návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie.

Budapešť 19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) pravdepodobne začne právne konanie voči Maďarsku pre balík protimigračných zákonov označovaný ako "Zastavme Sorosa", ktorý parlament schváli minulý mesiac. Napísal to vo štvrtok denník Magyar Idők odvolávajúc sa na nemenované bruselské zdroje.

"Sieť amerického finančníka Georgea Sorosa a jeho spojenci v Bruseli ešte stále pracujú na tom, aby z dôvodu finančných a politických špekulácií zaplavili Európu migrantmi," reagoval na uvedenú správu vládny blok Fidesz-KDNP.

Úradníci EK uviedli, že komisia pripravuje tzv. oficiálny list s výzvou adresovaný maďarskej vláde, čím sa môže začať právne konanie vo veci balíka protimigračných zákonov a s ním súvisiacou novelou ústavy, píše denník.

EK 21. júna avizovala, že skúma nové zákony prijaté v Maďarsku, ktoré napríklad zakazujú bývanie na verejných priestranstvách a umožňujú odsúdiť na trest väzenia osoby pomáhajúce žiadateľom o azyl.

Poslanci maďarského parlamentu schválili 20. júna návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Na základe balíka označovaného ako "Zastavme Sorosa" bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať.

Opozícia, ale aj niektoré medzinárodné organizácie návrh balíka zákonov ostro kritizovali. Za návrh hlasovalo 160 poslancov, 18 bolo proti.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach