Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Medvedev tvrdí, že sankcie budú skôr či neskôr obojstranne zrušené

Na archívnej snímke ruský premiér Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Medvedev však upozornil, že sankčný režim prináša zisk poľnohospodárom v Rusku i v Srbsku - ako krajine, ktorá sa nepridala k sankciám a nevzťahujú sa na ňu ani protiopatrenia prijaté Ruskom.

Belehrad 19. októbra (TASR) - Predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev v sobotu vyjadril názor, že sankcie proti Rusku a odvetné opatrenia prijaté Moskvou budú skôr či neskôr zrušené.

"Sankcie a naše odvetné sankcie, takzvané protisankcie, nie sú veľmi dobrá vec a toto všetko sa skôr či neskôr, samozrejme, skončí," vyhlásil Medvedev vo svojom príhovore adresovanom poslancom parlamentu Srbska, kde je momentálne na návšteve.


Medvedev však podľa agentúry TASS upozornil, že sankčný režim prináša zisk poľnohospodárom v Rusku i v Srbsku - ako krajine, ktorá sa nepridala k sankciám a nevzťahujú sa na ňu ani protiopatrenia prijaté Ruskom. Ruský premiér informoval, že "oni (poľnohospodári) nás teraz prosia, aby sa takýto režim zachoval čo najdlhšie, lebo to umožní zintenzívniť spoluprácu."
Srbskí armádni vojaci počas vojenskej prehliadky na vojenskom letisku Batajnica neďaleko Belehradu 19. októbra 2019. Ruský premiér Dmitrij Medvedev pricestoval na jednodňovú oficiálnu návštevu Srbska, počas ktorej sa zúčastnil vojenskej prehliadky pri príležitosti 75. výročia oslobodenia srbského hlavného mesta od nacistickej nemeckej okupácie Červenou armádou a komunistickými juhoslovanskými partizánmi.
Foto: TASR/AP
Ako na svojej webovej stránke informuje Rada Európskej únie, reštriktívne opatrenia proti Rusku zavádza a uplatňuje EÚ od marca 2014. Tieto opatrenia boli prijaté v reakcii na protiprávnu anexiu Krymu a úmyselnú destabilizáciu Ukrajiny. V júli a septembri 2014 zaviedla EÚ hospodárske sankcie zamerané na obchod s Ruskom v konkrétnych hospodárskych odvetviach. V marci 2015 sa lídri EÚ rozhodli prepojiť existujúci sankčný režim s úplným vykonaním dohôd z Minska, ktoré bolo naplánované na koniec decembra 2015. O predĺžení sa vždy rozhodlo po zhodnotení vykonávania dohôd z Minska. Hospodárske sankcie sú v súčasnosti predĺžené do 31. januára 2020.

Rusko na tieto sankcie reagovalo uvalením série odvetných opatrení.