Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný osvienčimský výbor má obavy z AfD

Ľudia, ktorí prežili holokaust, prichádzajú na spomienkové podujatie do Osvienčimu. Foto: TASR/AP

Podpredseda výboru Christoph Heubner poukázal na potenciálnych poslancov AfD, ktorí sa opakovane hlásili k odstraňovaniu spomienok na holokaust a k úsiliu vyhnať ich z povedomia spoločnosti.

Berlín 22. septembra (TASR) - Medzinárodný osvienčimský výbor netajil dnes, že ním očakávaný vstup strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) do nemeckého parlamentu otriasol. "S ich voľbou vtiahne do Spolkového snemu (Bundestagu) chlad pohŕdajúci ľuďmi, ktorí preživší holokaustu považovali práve v Nemecku za prekonaný," vyhlásil dnes podpredseda výboru Christoph Heubner.

Podľa jeho slov sa veľká väčšina Nemcov čestne vydala na bolestivú cestu z dejín. V očiach preživších sa sformoval konsenzus, s ktorým sa identifikovala väčšina Nemcov a z ktorého vyplývalo, že sa na dejinné záležitosti nesmie zabudnúť, ak Nemecko chce naďalej zostať demokraciou. Tento konsenzus sa s veľkou pravdepodobnosťou v nedeľu skončí, dodal.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Heubner poukázal na potenciálnych poslancov AfD, ktorí sa opakovane hlásili k odstraňovaniu spomienok na holokaust a k úsiliu vyhnať ich z povedomia spoločnosti.

Na parlamentných kreslách AfD možno predpokladať "konglomerát antisemitov, ľudí opovrhujúcich demokraciou a nacionalistických štváčov. Práve v Nemecku hrozí vývoj, ktorý enormne povzbudí pravicový populizmus a ultrapravicu v Európe a vo svete," varoval Heubner.