Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Merkelovú privítali v Portugalsku protesty

Merkelovú privítali v Portugalsku protesty. Foto: TASR/AP Photo

Demonštranti sa zhromaždili v metropole Lisabon pred palácom, kde sa má nemecká líderka stretnúť s prezidentom Aníbalom Cavacom Silvom.

Lisabon 12. novembra (TASR) - Desiatky ľudí v Portugalsku dnes protestovali proti návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v krajine. Demonštranti sa zhromaždili v metropole Lisabon pred palácom, kde sa má nemecká líderka stretnúť s prezidentom Aníbalom Cavacom Silvom.

Protestujúci držali v rukách pútače s heslami ako "Merkelová nie!" a "Zmizni!".

Mnohí ľudia pracujúci v úradoch, továrňach alebo školách mali na sebe čierne oblečenie na znak toho, že "smútia" nad prítomnosťou nemeckej kancelárky v Portugalsku.

Občania protestujúci proti úsporným opatreniam vlády ovinuli sochy v Lisabone čiernymi smútočnými stuhami. Miestne noviny zamerané na ekonomiku zároveň obvinili kancelárku z presadzovania politiky "Frankensteina", ktorá ženie Portugalsko do chudoby.

Merkelová už pristála na letisku v metropole pred 13.00 h SEČ a má znovu vyjadriť podporu škrtom v štátnych výdavkoch a zvyšovaniu daní, ktoré zavádza portugalský konzervatívny premiér Pedro Passos Coelho, aby splnil podmienky vlaňajšej dohody týkajúcej sa európskej záchrannej pôžičky pre hlboko zadlžené Portugalsko. Dohodu s podmienkami podporilo aj Nemecko.

Jej šesťhodinová návšteva má tiež zrejme ubezpečiť nemeckých voličov, že záchranná pôžička, ktorú dali Portugalsku, sa využíva správnym spôsobom.