Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Metsolová: Europarlament zažaluje EK za rozmrazenie fondov Maďarsku

Šéfka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Možnosť podať žalobu na Európsku komisiu na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu pripravili v pondelok (11.3) členovia Výboru EP pre právne veci (JURI) v tajnom hlasovaní.

Štrasburg 14. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) zažaluje Európsku komisiu (EK) za rozhodnutie rozmraziť eurofondy pre Maďarsko. Na štvrtkovom zasadnutí s predsedami parlamentných frakcií v Štrasburgu s tým súhlasila predsedníčka EP Roberta Metsolová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Možnosť podať žalobu na Európsku komisiu na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu pripravili v pondelok (11.3) členovia Výboru EP pre právne veci (JURI) v tajnom hlasovaní. Odporúčanie právneho výboru vo štvrtok dopoludnia, taktiež za zatvorenými dverami, prekonzultovala Konferencia predsedov EP, ktorá je zložená zo šéfky tejto inštitúcie a lídrov siedmych politických frakcií.

Konferencia predsedov odhlasovala návrh na žalobu, čo znamená, že Metsolová v mene europarlamentu zažaluje exekutívu EÚ za to, že v decembri, tesne pred summitom EÚ v Bruseli, rozhodla uvoľniť zmrazené eurofondy pre Maďarsko vo výške 10,2 miliardy eur. Komisia svoje rozhodnutie z decembra zdôvodnila tým, že peniaze uvoľňuje, keďže Budapešť prijala opatrenia, ktoré sa zaviazala prijať, aby vyvrátila obavy z porušovania zásad právneho štátu. Europoslanci však obviňujú eurokomisiu, že zatvára oči pred problémami, ktoré v Maďarsku pretrvávajú.

Uvedené zdroje z rozpočtu EÚ boli zmrazené kvôli obavám z korupcie a narušenia nezávislosti súdnictva. Maďarský premiér Viktor Orbán potom na summite nezablokoval návrh otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. Komisia Maďarsku zadržiava ďalších približne 21 miliárd eur.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)