Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Mexiku stúpol na 286

Na snímke muž, ktorého sa podarilo zachrániť z trosiek budovy v štvrti Condesa po ničivom zemetrasení v hlavnom meste Mexiko. Foto: TASR/AP

Okrem mexickej metropoly zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,1 štáty Morelos, Puebla, Mexiko, Guerrero a Oaxaca.

Mexiko 22. septembra (TASR) - Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadalo utorkové zemetrasenie v Mexiku, stúpol na 286. Predstaviteľ mexickej civilnej ochrany dnes prisľúbil, že pátranie po tých, ktorí mohli zemetrasenie prežiť, sa nezastaví.

Záchranári budú vo svojom snažení pokračovať aj napriek čoraz menším nádejam na objavenie preživších v ruinách domov po otrasoch, ktoré zasiahli stredné a južné Mexiko.

Podľa federálnej polície vo štvrtok vytiahli z trosiek dvoch budov niekoľko ľudí. Celkovo takto zachránili 60 osôb, uvádza agentúra AP.

Od stredy sa pozornosť médií a obyvateľov upierala na pátranie v ruinách školy v hlavnom meste. Záchranári povedali novinárom, že dievča, identifikované iba ako Frida Sofia, dávalo z ruín pohybom prstov najavo, že je nažive. Dieťa sa stalo symbolom nádeje, ale podľa úradov dieťa s takýmto menom nebolo zapísané v škole a žiadni rodičia sa k nej nehlásili. Vo štvrtok bolo zrejmé, že všetky deti zo školy sú už buď doma, v nemocniciach, alebo otrasy neprežili.

Národný koordinátor mexickej civilnej obrany Luis Felipe Puente zdôraznil na Twitteri, že v pátraní sa bude pokračovať: "Pokým budú akékoľvek prejavy života, pátranie a snahy záchranárov neprestanú!"

Uviedol, že v metropole Mexiko si zemetrasenie vyžiadalo 148 obetí, 73 v štáte Morelos, 45 v štáte Puebla, 13 v štáte Mexiko, šesť ľudí zahynulo v štáte Guerrero a jeden v štáte Oaxaca.

K najnovšej tragédii došlo v deň, keď si Mexičania pripomínali 32. výročie ničivého zemetrasenia z roku 1985, pri ktorom zahynulo viac ako 10.000 ľudí a veľká časť hlavného mesta bola zničená. V krajine sa v utorok dokonca konalo cvičenie pre prípad evakuácie v dôsledku zemetrasenia.