Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

M.Ftáčnik podpísal deklaráciu o hospodárskom význame hlavných miest EÚ

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Vo vyhlásení EK sa zdôrazňuje, že európske hlavné mestá sú aj neoceniteľnými hnacími motormi ekonomického rozvoja, konkurencieschopnosti, zamestnanosti a miery inovácií.

Brusel 28. februára (TASR) - Hlavné mestá členských štátov EÚ zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní ekonomického rozvoja, kultúry, vzdelávania, vedy a výskumu pre všetkých občanov únie.

Píše sa to v spoločnom vyhlásení účastníkov prvej konferencie Európskej komisie a primátorov metropol EÚ, ktorá sa dnes v Bruseli konala pod záštitou eurokomisára pre regionálny rozvoj Johannesa Hahna.

Vo vyhlásení EK sa zdôrazňuje, že európske hlavné mestá sú aj neoceniteľnými hnacími motormi ekonomického rozvoja, konkurencieschopnosti, zamestnanosti a miery inovácií.

S týmto postojom sa stotožnil aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. V rozhovore pre TASR uviedol, že ide o podujatie, ktoré chce zvýrazniť úlohu metropol a miest v rámci stratégie Európa 2020.

"Snažíme sa diskutovať o tom, ako môžu naše mestá prispieť k hospodárskemu rastu v Európe. Druhý okruh debát bol o tom, ako nám môže EÚ pomôcť, aby si mestá mohli túto úlohu plniť a tretím okruhom sú konkrétne príklady dobrej praxe, ako sa to zrealizovať dá," opísal Ftáčnik rokovania primátorov v Bruseli.

Podľa jeho názoru už samotná skutočnosť, že na toto podujatie prišlo 18 primátorov z 28 európskych metropol (na konferenciu pozvali aj primátora Záhrebu), je dobrým výsledkom, lebo doteraz sa najvyšší predstavitelia európskych hlavných miest ešte nikdy nestretli na nejakej politickej akcii v rámci EÚ.

Ftáčnik uviedol, že bruselské stretnutie je vďačným priestorom na nadväzovanie nových kontaktov, najdôležitejší je však spoločný záver primátorov o tom, aký význam majú mestá pri zabezpečovaní ekonomického rastu a rozvoja v EÚ.

"Je dôležité, aby sme zvýraznili úlohu miest ako skutočných centier hospodárskeho, sociálneho, ale aj kultúrneho a vedeckého života. Že sa vyplatí investovať do ich kapacity, aby popohnali dopredu hospodársky rast, aby pomohli stratégii súvisiacej s nižšou spotrebou energií, s nízkouhlíkovým hospodárstvom či s prenosom výsledkov vedy do praxe," uviedol Ftáčnik. V tomto všetkom mestá zohrávajú a aj naďalej budú zohrávať veľkú úlohu, dodal.

Primátor Bratislavy vníma nadviazanie priameho dialógu medzi EK a primátormi metropol ako posolstvo, ktoré je určené nielen hlavným mestám, ale v širšom kontexte aj mestám ako takým a regiónom Európy. Najmä tým, ktoré úspešne dokážu plniť úlohu "ťahúňov" v rámci hospodárskeho, kultúrneho a vedeckého rozvoja. Takéto ambície má podľa jeho slov aj Bratislava.