Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bosnianskosrbský prezident sa vzdal zámeru realizovať dva plebiscity

Milorad Dodik Foto: TASR/AP

Bosnianskosrbský parlament rozhodol o plebiscite ešte v roku 2015. Verdikt však nikdy nevyšiel v zákonníku bosnianskej Republiky srbskej.

Sarajevo/Banja Luka 20. septembra (TASR) - Bosnianskosrbský prezident Milorad Dodik sa po minulotýždňovom odstúpení od plebiscitu o nezávislosti avizovaného na budúci rok vzdal aj zámeru vypísať kontroverzne vnímané referendum o celoštátnej justícii.

Bosnianskosrbský parlament rozhodol o tomto plebiscite ešte v roku 2015. Verdikt však nikdy nevyšiel v zákonníku bosnianskej Republiky srbskej. Dodik teraz uviedol, že parlamentná väčšina, ktorú vedie jeho Zväz nezávislých sociálnych demokratov (SNSD), pôvodné rozhodnutie zruší, a podľa tamojších médií naznačil, že sa tak stane v súvislosti s medzinárodnými vzťahmi bosnianskej Republiky srbskej.

Dodikova prekvapujúca zmena kurzu súvisí podľa oficiálne nepotvrdených dohadov tamojších médií s možným "macedónskym scenárom" v menšej bosnianskej entite, ktorého cieľom by bolo zosadenie bosnianskosrbského prezidenta a jeho po roky vládnucej strany.