Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Minister: Irak prevezme len tých bojovníkov IS, ktorí sú Iračania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cez víkend ušlo z tábora pre vysídlených ľudí v sýrskom meste Ajn Ísá 780 podporovateľov IS vrátane príbuzných jeho členov.

Bagdad 17. októbra (TASR) - Irak vezme späť len svojich vlastných občanov s ich rodinami, ktorí bojovali v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, nie občanov iných štátov. Vo štvrtok to oznámil iracký minister zahraničných vecí Muhammad Alí al-Hakím, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Minister dodal, že domovské krajiny ostatných bývalých členov IS a ich rodín by mali urobiť potrebné kroky - tým naznačil, že Bagdad neprijme osoby, ktoré prišli z celého sveta do Iraku a Sýrie, kde sa pridali k spomínanej extrémistickej organizácii.

Vyjadrenia al-Hakíma nasledovali po stretnutí s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Yvesom Le Drianom v Bagdade a zároveň zazneli v období, keď vo svete vládnu obavy, aký bude osud tisícov členov IS zadržiavaných kurdskými bojovníkmi v Sýrii.

Sily vedené Kurdmi v Sýrii varujú, že pravdepodobne nebudú schopné primerane strážiť okolo 10.000 bojovníkov IS, keďže svoje kapacity musia sústrediť v bojoch proti prebiehajúcej vojenskej operácii Turecka na severe Sýrie, ktorá sa začala minulý týždeň. Táto situácia vyvoláva obavy z možných útekov džihádistov z väzníc.

Cez víkend ušlo z tábora pre vysídlených ľudí v sýrskom meste Ajn Ísá 780 podporovateľov IS vrátane príbuzných jeho členov.

Bojovníkov IS vrátane asi 2000 cudzincov zadržiavajú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) a medzi zadržiavanými je aj približne 800 Európanov. Zvyšných 8000 sú Iračania a Sýrčania. SDF strážia aj desaťtisíce žien a detí. Mnohé zo žien sú manželkami členov IS alebo vdovami po nich.

IS kedysi ovládal obrovské časti Iraku a Sýrie, kde extrémisti v roku 2014 vyhlásili samozvaný kalifát. IS bol v Iraku porazený pred dvoma rokmi a v Sýrii v marci tohto roka, ale spiace bunky extrémistov naďalej podnikajú útoky v oboch krajinách.

"Diskutovali sme o situácii v Sýrii a Irak zavádza všetky možné opatrenia, aby zabránil zahraničným bojovníkov prekročiť hranicu zo Sýrie do Iraku," uviedol al-Hakím o stretnutí s francúzskym kolegom Le Drianom.

Minister k téme irackých bojovníkov IS a ich rodín ešte povedal: "Privedieme ich a postavíme pred súd."

Al-Hakím doplnil, že zahraniční bojovníci pochádzajú zo 72 krajín a "ich krajiny by mali urobiť potrebné kroky".

Vplyvný iracký šiitský duchovný Muktada as-Sadr vyzval irackú vládu, aby neprevzala zahraničných bojovníkov. A zdôraznil: "Nie sme ochotní míňať na nich peniaze."

Šéf francúzskej diplomacie Le Drian upozornil, že turecká ofenzíva "ohrozuje úspechy, ktoré sme už proti IS dosiahli".

Le Drian sa neskôr stretol s irackým prezidentom Barhamom Sálihom, ktorý vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo Irak, nech si táto krajina môže chrániť bezpečie a brániť IS v obnovení jeho činnosti.

Stretnutia francúzskeho ministra s irackými predstaviteľmi v Bagdade sa uskutočnili deň po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že zahraniční bojovníci IS, ktorí zrejme ušli zo sýrskych zadržiavacích zariadení a mohli odísť do Iraku, by tam mali byť zatknutí aj súdení.

Macron dodal, že je "ešte priskoro" vyjadrovať sa k tomu, či sa niektorí bojovníci IS snažia dostať do Európskej únie a Francúzska.