Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Minister Panetta podpísal vyslanie rakiet do Turecka

Turecká vojenská základňa v tureckom meste Akcakale na hraniciach so Sýriou. Foto: TASR/AP

Povstanie proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi je čoraz krvavejšie, Turecko požiadalo NATO o ochranu svojich hraníc so Sýriou.

Washington 14. decembra (TASR) - Americký minister obrany Leon Panetta podpísal nariadenia vyslať protivzdušné systémy Patriot a 400 vojakov do Turecka na obranu proti raketovým útokom zo Sýrie. Informovali o tom dnes ráno americké médiá.

Do Turecka vysielajú po dve batérie Patriot Spojené štáty, Nemecko a Holandsko. Všetkých šesť systémov bude pod velením NATO a mali by byť uvedené do prevádzky do konca januára, uviedli noviny New York Times.

Povstanie proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktoré trvá už 20 mesiacov, je čoraz krvavejšie a ťažké boje často vypuknú pri sýrskej severnej hranici s Tureckom, ktoré podporuje sýrsku opozíciu.

Turecko požiadalo Severoatlantickú alianciu o umiestnenie systémov Patriot na ochranu svojich 900-kilometrových hraníc so Sýriou vzhľadom na obavy zo zhoršenia bezpečnostnej situácie pri bojoch sýrskej armády proti povstalcom, z ktorých časť našla útočisko v Turecku.