Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ministerkou spravodlivosti v Bulharsku sa stala Desislava Ahladovová

Demonštranti počas protivládneho protestu v centre Sofie v pondelok 13. júla 2020. Foto: TASR/AP

Výmenu šéfa rezortu spravodlivosti schválilo 98 poslancov 240-členného parlamentu. Proti hlasovalo 45 zákonodarcov.

Sofia 3. septembra (TASR) - Bulharský parlament zvolil vo štvrtok za novú ministerku spravodlivosti Desislavu Ahladovovú, ktorá vo funkcii nahradila Danaila Kirilova. Ten svoju demisiu ponúkol minulý týždeň, informovala tlačová agentúra BTA.

Výmenu šéfa rezortu spravodlivosti schválilo 98 poslancov 240-členného parlamentu. Proti hlasovalo 45 zákonodarcov.

Ahladovová predtým v Kirilovovom rezorte pôsobila ako štátna tajomníčka a už niekoľko dní sa o nej hovorilo ako o jeho pravdepodobnej nástupkyni.

Podľa agentúry AP však tento krok zrejme neupokojí účastníkov prebiehajúcich protestov, ktorí už viac ako dva mesiace žiadajú demisiu kabinetu a nové voľby.

Vládu premiéra Bojka Borisova, ktorá je pri moci od roku 2017, demonštranti obviňujú z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov. Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora Ivana Geševa.

Premiér Borisov zdôraznil, že aj napriek výzvam na jeho odstúpenie z funkcie bude jeho vláda ďalej pracovať.

Päťdesiatročný Kirilov je jedným z autorov kontroverzného návrhu novej ústavy, ktorý kritizovala veľká časť odborníkov a demonštranti ho ihneď odmietli. Podľa agentúry AFP neuspel najmä preto, že nedokázal posilniť právomoci a transparentnosť úradu hlavného prokurátora, čo bol problém, na ktorý poukazovali nielen bulharskí či zahraniční pozorovatelia, ale aj Európsky súd pre ľudské práva. Návrh novej ústavy sa zároveň snažil obmedziť práva prezidenta.