Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ministri EÚ sa dohodli na reforme schengenského priestoru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Opätovné hraničné kontroly sa za nezvyčajných okolností môžu zaviesť na šesť mesiacov a toto opatrenie sa môže trikrát predĺžiť.

Luxemburg 7. júna (TASR) - Ministri vnútra EÚ sa dnes v Luxemburgu dohodli na reforme fungovania schengenského priestoru.

Zhodli sa na núdzovom mechanizme, ktorý v prípade mimoriadnych okolností umožní opätovné zavedenie hraničných kontrol až na dva roky, informovala agentúra APA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Dánske predsedníctvo EÚ dnes na sociálnej sieti Twitter informovalo, že kompromisná dohoda získala "jednomyseľnú podporu".

Opätovné hraničné kontroly sa za nezvyčajných okolností - napríklad pri "pokračujúcich vážnych nedostatkoch v oblasti kontroly vonkajších hraníc" - môžu zaviesť na šesť mesiacov a toto opatrenie sa môže trikrát predĺžiť. Kontroly na hraniciach tak teoreticky môžu trvať až dva roky. Situáciu však predtým musí vyhodnotiť Európska komisia. Až potom môže rada ministrov kvalifikovanou väčšinou prijať odporúčanie.

Európsky parlament bude bojovať proti reforme

Európsky parlament (EP) dnes vyhlásil, že bude bojovať proti reforme fungovania schengenského priestoru, na ktorej sa skôr počas dňa dohodli v Luxemburgu ministri vnútra EÚ. Poslancom zo skupiny Európskej ľudovej strany, ktorá je najväčšou frakciou v EP, sa nepáči rozhodnutie udeliť krajinám Schengenu právo na jednostrannú kontrolu nad dočasnými pohraničnými kontrolami s cieľom zabrániť prílevu migrantov. A pohrozili, že možno dokonca požiadajú Európsky súdny dvor o "preskúmanie právneho základu" tohto kroku. "V rozhodovacom procese musia byť zahrnuté inštitúcie (európskeho) spoločenstva," uviedli.

Predseda EP Martin Schulz označil dnešné rozhodnutie ministrov vnútra EÚ za "kontraproduktívne" a "zbytočnú mocenskú hru". A povedal, že s ním nesúhlasí všetkých sedem politických frakcií v EP.