Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ministri V4 predstavili spoločnú iniciatívu pre silnejšie NATO

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Pred dvadsiatimi rokm sa krajiny V4 ešte len usilovali o vstup do NATO a dnes sú dávané za príklad spolupráce pre iné regióny Európy.

Brusel 18. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) dnes v rámci spoločnej konferencie ministrov obrany a šéfov diplomacie Severoatlantickej aliancie v Bruseli predstavili spoločnú iniciatívu s názvom Zodpovednosť pre silnejšie NATO.

Slovensko na konferencii zastupovali minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister obrany Martin Glváč.

Pred dvadsiatimi rokmi, keď vznikala skupina V4 ako snaha o rozšírenie ekonomickej spolupráce, sa tieto krajiny ešte len usilovali o vstup do NATO a dnes sú dávané za príklad spolupráce pre iné regióny Európy.

"V4 je dobrým príkladom spolupráce pre ďalšie regióny. Mohol by som v tomto smere spomenúť krajiny západného Balkánu, ale nielen," povedal počas tlačovej besedy zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow.

Prvý sa v mene ministrov zahraničných vecí V4 prihovoril šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg, pretože ČR momentálne predsedá skupine V4. Minister pripomenul, že štyri krajiny stredoeurópskeho regiónu ešte pred veľkým summitom aliancie v Chicagu rozhodli ísť príkladom a konať spolu v záujme posilnenia regionálnej a euroatlantickej bezpečnosti.

Spoločná deklarácia štyroch krajín je plne v súlade so strategickým konceptom aliancie prijatom v roku 2010 a s jeho troma základnými princípmi – kolektívnou obranou, krízovým manažmentom a spoluprácou v oblasti bezpečnostnej politiky.

Spoločná deklarácia krajín V4 sa v rámci záležitostí NATO týka interoperability medzi obrannými prostriedkami, postupu NATO v rámci zastrašovania a obrany, ktorý znamená rovnováhu medzi konvenčnými a nukleárnymi prostriedkami, podpory iniciatívy Smart Defence, spoločnej účasti jednotiek aliancie v Afganistane, ďalšieho rozširovania NATO a partnerskej politiky aliancie.

Odkaz ministrov zahraničných vecí krajín V4 pre NATO ako také je jasný a konkrétny: ide o zdôraznenie zodpovednosti za chod aliancie v neľahkých ekonomických časoch, za posilnenie transatlantických väzieb a solidarity a spolupráca pre sinejšie NATO.

Lajčák: Začali sme nový rozmer spolupráce



Jednou zo zásadných otázok, o ktorej sa momentálne diskutuje v Severoatlantickej aliancii, je podľa Lajčáka skutočnosť, že úloh pribúda, kým zdroje na ich pokrytie skôr ubúdajú.

"Všetky členské krajiny NATO riešia problémy sociálno-ekonomického charakteru. To nás privádza k záveru, že je treba rozumnejšie využívať financie, že treba spájať sily a sústreďovať sa na spoločné operácie, aby sme nemrhali prostriedkami," povedal Lajčák. V tomto kontexte dodal, že dnes prezentovaná spoločná iniciatíva krajín V4 je vlastne príspevkom V4 k celej tejto debate rámci NATO.

"My sme vlastne začali nový rozmer spolupráce krajín V4 v oblasti bezpečnosti a obrany. Doteraz sa tomu V4 nevenovala," upozornil šéf slovenskej diplomacie. Dodal, že v rámci tohto nového rozmeru spolupráce bolo prijaté rozhodnutie o vytvorení spoločnej bojovej jednotky krajín V4 a prijatý dokument štyroch krajín má perspektívu, aby ovplyvnil debatu o týchto otázkach v rámci celej aliancie.

"To, čo je pre nás dôležité sú dve veci. Že ideme vlastným príkladom, čiže nielen sedíme a počúvane čo hovoria ostatní, ale sami máme čo povedať. A po druhé, že pre užšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrany je nutná nielen zodpovednosť ale aj dôvera," zhodnotil spoločný postup štyroch stredoeurópskych krajín minister Lajčák. Podľa neho je to jasným dôkazom toho, že krajiny V4 si dôverujú dostatočne na to, aby sa podelili aj o oblasť bezpečnosti.

Tu bude player