Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ministri diplomacie EÚ ľutujú,že USA chcú odstúpiť od parížskej dohody

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti spresnila, že Únia spolupracuje s ostatnými medzinárodnými partnermi, aby zabezpečila fungovanie parížskej dohody.

Brusel/Luxemburg 19. júna (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie dnes v Luxemburgu vyjadrili ľútosť nad rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody.

Ministri v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci odkázali, že "EÚ hlboko ľutuje jednostranné rozhodnutie administratívy USA stiahnuť sa z dohody".

Podľa európskych diplomatov je dohoda z Paríža "medzníkom" v boji proti globálnemu otepľovaniu a tak, ako bola vyrokovaná, spĺňa svoj stanovený účel a nedá sa opätovne prerokovať. O potrebe prerokovania parížskej dohody hovorí americká strana so zdôvodnením lepšie chrániť domáce záujmy USA.

"Táto dohoda je ambiciózna, no nie normatívna, a umožňuje každej strane vytvoriť si vlastnú cestu" uvádza sa v spoločnom stanovisku ministrov zahraničných vecí.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá predsedá Rade ministrov v Luxemburgu, v tejto súvislosti spresnila, že Únia spolupracuje s ostatnými medzinárodnými partnermi, aby zabezpečila fungovanie parížskej dohody. "Boj proti zmene klímy nie je luxusom... Je to primárna otázka bezpečnosti pre mnohých ľudí na svete" skonštatovala Mogheriniová.