Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Misia OBSE na Ukrajine hovorí o najhoršom porušovaní prímeria od marca

Vojaci ukrajinskej armády Foto: TASR/AP

Šéfa pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Alexander Hug uviedol, že len za posledný týždeň zaznamenali približne 20.000 prípadov porušenia prímeria.

Kyjev 16. decembra (TASR) - Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala za posledný týždeň na východe Ukrajiny najvyšší počet prípadov porušenia prímeria od marca 2017. Oznámil to v piatok zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE Alexander Hug.

Ako informovali agentúry Ukrinform a Interfax-Ukrajina, podľa Huga pozorovatelia OBSE zaznamenali za posledný týždeň približne 20.000 prípadov porušenia prímeria medzi vládnymi silami a separatistami, pričom ide o 25-percentný nárast v porovnaní s prechádzajúcim týždňom.

Len počas 24 hodín v priebehu utorka a stredy išlo o zhruba 3000 prípadov, z čoho polovicu tvorili explózie, uviedol Hug. Zároveň vyzval obe strany konfliktu, aby dodržiavali svoje záväzky vyplývajúce z minských dohôd.

Ešte začiatkom decembra Hug konštatoval, že od začiatku tohto roka zaznamenali pozorovatelia OBSE v Donbase vyše 300.000 prípadov porušenia prímeria.