Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Americký herec Matt Dillon navštívil utláčanú komunitu Rohingov

Americký herec Matt Dillon pózuje s deťmi z komunity moslimských Rohingov počas návštevy tábora pre utečencov v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska 29. mája 2015. Dillon sa rozhodol pricestovať do Mjanmarska a poukázať tak na tamojšiu situáciu po naliehavej žiadosti, ktorú približne pred mesiacom na podujatí humanitárnej organizácie Refugees International vo Washingtone vyslovili rohinskí aktivisti. Foto: TASR/AP

Rohingom je upierané občianstvo a základné ľudské práva. Tisíce z nich zmasakrovali, štvrť milióna ich žije v táboroch alebo za riskantných podmienok utiekli po mori do okolitých štátov.

Sittwe 1. júna (TASR) - Americký filmový herec Matt Dillon navštívil dnes prenasledovanú komunitu moslimských Rohingov v Mjanmarsku. Herec zavítal v Jakchainskom štáte na západe krajiny do tábora pre desaťtisíce vnútorne vysídlených osôb, ako aj do prístavného mesta slúžiaceho ako jeden z hlavných únikových bodov pre utečencov, informovala agentúra AP.

"Bolo to srdcervúce. Nikto by nemal žiť tak ako oni. Ľudia tu skutočne trpia. Postupne ich umlčiavajú a nemajú nijaké vyhliadky do budúcnosti," uviedol Dillon, ktorý v minulosti navštívil podobné lokality aj Južnom Sudáne či Kongu.

Dillon sa rozhodol pricestovať do Mjanmarska a poukázať tak na tamojšiu situáciu po naliehavej žiadosti, ktorú približne pred mesiacom na podujatí humanitárnej organizácie Refugees International vo Washingtone vyslovili rohinskí aktivisti.

Hoci sú mjanmarskí Rohingovia už desaťročia obeťami štátom organizovanej diskriminácie, ich situácia sa začala prudko zhoršovať pred troma rokmi po tom, ako táto prevažne budhistická krajina s 50 miliónmi obyvateľov začala svoj problematický prerod z polstoročia trvajúcej diktatúry na demokraciu.