Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mjanmarský parlament zvolil za nového prezidenta Win Mjina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Win Mjin je rovnako ako jeho predchodca popredným členom Národnej ligy za demokraciu (NLD) a blízkym spojencom predsedníčky tejto strany Aun Schan Su Ťij.

Nepjito 28. marca (TASR) - Mjanmarský parlament zvolil v stredu za nového prezidenta krajiny Win Mjina. V úrade nahradí Tchin Ťjoa, ktorý pred týždňom oznámil, že po dvoch rokoch odstupuje z funkcie zo zdravotných dôvodov.

Win Mjin (66) je rovnako ako jeho predchodca popredným členom Národnej ligy za demokraciu (NLD) a blízkym spojencom predsedníčky tejto strany Aun Schan Su Ťij, ktorá je faktickou šéfkou vlády Mjanmarska, hoci formálne je hlavou štátu i vlády prezident.

Za nového, v poradí 10. prezidenta Mjanmarska hlasovalo 403 zo 636 členov oboch komôr parlamentu. Win je bývalým predsedom dolnej komory, Snemovne reprezentantov.

Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Strana niekdajšej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny mieru Su Ťij zvíťazila v parlamentných voľbách z roku 2015, ktoré boli prvými plne demokratickými voľbami v tejto krajine juhovýchodnej Ázie po desaťročiach vojenskej vlády.

NLD získala väčšinu v oboch komorách parlamentu, čo odráža veľkú podporu verejnosti, ktorú si Su Ťij získala počas desaťročí boja za demokraciu. Nová civilná vláda však zápasí s ťažkosťami pri dosahovaní mieru a národného zmierenia, keď vplyvná armáda naďalej vedie boje s etnickými povstalcami a čelí medzinárodnej kritike za brutálne zaobchádzanie s moslimskými Rohingami.

Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidentky nemohla uchádzať. Bráni jej v tom mjanmarská ústava, podľa ktorej nemôže byť hlavou štátu osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Vytvorili však pre ňu osobitnú funkciu štátnej radkyne, ktorá zodpovedá úradu premiéra.