Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová: Jadrová dohoda s Iránom funguje a netreba ju otvárať

Federica Mogheriniová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. povedala počas brífingu na pôde OSN, že všetky strany dohodu plnia.

New York 21. septembra (TASR) - Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými mocnosťami "funguje" a netreba ju znova otvárať, zhodnotila v stredu šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Najvyššia diplomatka Únie sa takto vyjadrila po stretnutí so zástupcami všetkých štátov podieľajúcimi sa na vyjednávaní o dohode (Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko, Británia a USA), ktoré sa pod ňu nakoniec aj podpísali. Konštatovala, že k jej porušeniu k dnešnému dňu nedošlo.

"Všetky strany dohodu plnia," povedala počas brífingu na pôde OSN. O prípadných zmenách v tomto dokumente sa podľa Mogheriniovej na stretnutí nehovorilo.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson ale novinárom v New Yorku povedal, že USA majú s touto dohodou vážne problémy. Ako vysvetlil, strany vyjednávajúce o tejto dohode jednoznačne očakávali, že po jej podpise sa znížia vážne hrozby v regióne. Namiesto toho ale podľa jeho slov Irán stále podporuje sýrsky režim, vyvíja balistické strely ohrozujúce stabilitu regiónu a posiela zbrane do Jemenu, Sýrie a Iraku, uviedla agentúra DPA.

Tillerson absolvoval v stredu v OSN stretnutie so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom. Americký diplomat ho zhodnotil ako "veľmi vecné".