Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

S. Lavrov sa 14. mája stretne v ruskom Soči s M. Pompeom

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Návšteva bude nasledovať po pondelkových rozhovoroch Lavrova s Pompeom počas zasadnutia Arktickej rady v severnom Fínsku.

Moskva 7. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo plánuje na budúci týždeň navštíviť Rusko a rokovať s tamojším šéfom diplomacie Sergejom Lavrovom. Moskva to oznámila v utorok, dva dni po stretnutí oboch politikov vo Fínsku.

Stretnutie sa uskutoční 14. mája v juhoruskom meste Soči, uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Návšteva bude nasledovať po pondelkových rozhovoroch Lavrova s Pompeom počas zasadnutia Arktickej rady v severnom Fínsku.

Pompeo cez víkend skritizoval Rusko za "agresívne konanie" v regióne Arktídy, ktorý je bohatý na nerastné suroviny. Takisto uviedol, že "Rusi musia odísť" z Venezuely, zmietajúcej sa v politickej aj hospodárskej kríze.

Lavrov sa po pondelkových rozhovoroch s Pompeom odmietol vyjadriť k "politickým vyhláseniam, ktoré boli vyslovené verejne s cieľom vytvoriť určitý efekt". "Sústreďujeme sa na skutočné témy," vysvetlil Lavrov a diskusie označil za "veľmi dobré a konštruktívne".

Americký minister zahraničných vecí mal z Fínska odcestovať do Berlína na rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ale návštevu náhle zrušil a ako dôvod uviedol "naliehavé záležitosti", informovala jeho hovorkyňa.