Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mrazivé počasie na Ukrajine spôsobilo výpadky v dodávkach elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť Ukrenerho dodala, že elektrizačný systém už pracuje na maximálnu kapacitu, preto apelovala na obyvateľstvo, aby elektrinou šetrili.

Kyjev 9. januára (TASR) - V dôsledku nepriaznivého chladného počasia sa na Ukrajine bez dodávok elektriny v utorok ocitlo viac než 1000 miest a dedín v deviatich oblastiach krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prevádzkovateľ elektrickej siete - spoločnosť Ukrenerho - vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby elektrinou šetrili, keďže energetický systém je oslabený po zásahoch infraštruktúry pri útokoch ruskej armády.

Mrazivé počasie na Ukrajine spôsobilo, že spotreba elektriny stúpla - napr. v utorok ráno bola už o 5,8 percenta vyššia ako v pondelok, doplnila spoločnosť Ukrenerho vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii na odosielanie správ Telegram.

Spoločnosť Ukrenerho dodala, že elektrizačný systém už pracuje na maximálnu kapacitu, preto apelovala na obyvateľstvo, aby elektrinou šetrili, vyhýbali sa používaniu niekoľkých elektrických spotrebičov súčasne a pomohli tak systém zvládnuť zložitú situáciu.

"Elektrina v súčasnosti postačuje na zásobovanie všetkých komerčných a domácich odberateľov. Veľký nárast spotreby však vytvára dodatočnú záťaž pre elektrárne, ktoré už fungujú na maximum a potrebujú veľmi rýchlo a výrazne zvýšiť výrobu, čo môže viesť k technologickým prestávkam," objasnila spoločnosť.

Spoločnosť Ukrenerho pripomenula, že ukrajinské tepelné elektrárne sa stále spamätávajú z masívnych ruských útokov z minulej zimy a solárne elektrárne nemôžu pracovať na plný výkon pre hustú oblačnosť a zlé počasie.

Počasie, ktoré na Ukrajine zavládlo v uplynulých dňoch - silný vietor a mráz -, spôsobilo značné škody na distribučných sieťach. Gubernátor juhoukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim napr. informoval, že vrstva ľadu, ktorý sa na mnohých miestach vytváral na elektrických kábloch, dosahovala aj hrúbku viac ako päť centimetrov.

Minulú zimu Rusko zaútočilo na ukrajinský energetický systém tisíckami rakiet a bezpilotných lietadiel, čo malo za následok časté výpadky v dodávkach elektriny a postihlo to milióny ľudí.