Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mumifikované telo nájdené v Teheráne možno patrí otcovi šacha

Nález mumifikovaného tela neďaleko miesta bývalého kráľovského mauzólea v iránskej metropole Teherán vyvolalo špekulácie, že môže ísť o pozostatky zosnulého Rezu Šáha Pahlavího, zakladateľa dynastie Pahlavíovcov (na snímke). Foto: TASR

Podľa slov Hasana Chalílábádího, šéfa výboru pre kultúrne dedičstvo a turistický ruch pri teheránskej mestskej rade, je možné, že múmia je Rezá Šáh.

Teherán 24. apríla (TASR) - Nález mumifikovaného tela neďaleko miesta bývalého kráľovského mauzólea v iránskej metropole Teherán vyvolalo špekulácie, že môže ísť o pozostatky zosnulého Rezu Šáha Pahlavího, zakladateľa dynastie Pahlavíovcov. V utorok o tom informovala agentúra AP.

Podľa slov Hasana Chalílábádího, šéfa výboru pre kultúrne dedičstvo a turistický ruch pri teheránskej mestskej rade, je "možné", že múmia je Rezá Šáh.

Chalílábádí pre štátnu tlačovú agentúru IRNA povedal, že telo sa našlo pri stavebných prácach v blízkosti šiitskej svätyne v Teheráne.

Rezá Šáh, ktorý vládol v rokoch 1925-41, presadil modernizáciu Iránu, ale potom ho zvrhli a zomrel v exile v Juhoafrickej republike počas druhej svetovej vojny. Jeho telo previezli do Iránu, kde mu na predmestí Teheránu postavili veľké mauzóleum. To však po islamskej revolúcii z roku 1979 zničili, ale telo sa v troskách budovy nenašlo.

Jeho syn Mohammad Rezá Pahlaví sa stal posledným iránskym šachom. Zosadili ho počas islamskej revolúcie, ktorá v krajine nastolila teokraciu s dominantným postavením šiitského islamského duchovenstva.

Vnuk zakladateľa dynastie Mohammad Rezá Šáh, korunný princ Rezá Pahlaví žijúci v exile v USA, po náleze tela už na Twitteri varoval Irán, "aby nič nezatajoval".