Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Muži v uniformách SS učili deti v lotyšskej materskej škôlke

Foto: TASR/AP

Silne kontroverzná otázka lotyšských legionárov je dlhodobým zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Lotyšskom a Ruskom.

Riga 10. mája (TASR) - Kontroverzné reakcie vzbudilo zverejnenie videoznáznamu, na ktorom muži oblečení v uniformách nacistických jednotiek SS učili deti v materskej škole v lotyšskej metropole Riga. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Muži na videu vysvetľovali trojročným a štvorročným deťom, kto boli takzvaní lotyšskí legionári z čias druhej svetovej vojny. Priniesli si so sebou aj ukážky dobových zbraní vrátane pištolí, guľometov a granátov.

Záznam z marcového stretnutia zverejnila samotná materská škola, podľa ktorej boli muži predviedli škôlkarom "najkrajšie" uniformy a zbrane hrdinských lotyšských legionárov.

Silne kontroverzná otázka lotyšských legionárov je dlhodobým zdrojom napätia vo vzťahoch medzi Lotyšskom a Ruskom. Každoročné oslavy Dňa légií vyvolávajú odpor početnej ruskej menšiny v Lotyšsku.

Približne 146.000 príslušníkov takzvaných lotyšských légií síl SS bojovalo v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti postupujúcej Červenej armáde.

Lotyši zdôrazňujú skutočnosť, že jeho legionári len bránili svoju vlasť pred sovietskou armádou, ktorej postup v roku 1944 spomalili za cenu obrovských strát. Podľa historikov sa však príslušníci légie spolupodieľali aj na vojnových zločinoch nacistov.