Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo bieloruského veľvyslanca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bieloruského veľvyslanca podľa slov rezortu požiadali, aby sa bieloruské vedenie zdržalo ďalších vyjadrení nezodpovedajúcich skutočnosti.

Bratislava 29. mája (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si predvolalo veľvyslanca Bieloruska Igora Alexandroviča Leščeňu a tlmočilo mu protest v súvislosti s vyjadrením prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka. Ten mal podľa rezortu diplomacie dezinterpretovať okolnosti ukončenia pôsobenia Jozefa Migaša vo funkcii veľvyslanca. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu.

Bieloruského veľvyslanca podľa slov rezortu požiadali, aby sa bieloruské vedenie zdržalo ďalších vyjadrení nezodpovedajúcich skutočnosti. MZVaEZ vyslovilo očakávanie, že bude bieloruskej verejnosti tlmočiť jasný a nespochybniteľný postoj vlády SR a širokej slovenskej verejnosti k histórii druhej svetovej vojny.

"Bieloruskému diplomatovi bolo pripomenuté, že vláda SR a MZVaEZ si veľmi dôstojne uctili pamiatku všetkých, ktorí sa zaslúžili o oslobodenie územia Slovenska od fašizmu pred 75 rokmi, vrátane Bielorusov bojujúcich v radoch Sovietskej armády," zdôraznil rezort a dodal, že bieloruský veľvyslanec sa pritom osobne zúčastnil aj na pietnej spomienke organizovanej v predvečer 75. výročia konca vojny.