Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Na budapeštianskom knižnom festivale je bohatá slovenská účasť

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Po šiestich rokoch sa v Budapešti opäť predstavilo samostatným stánkom aj slovenské Literárne informačné centrum.

Budapešť 21. apríla (TASR) – Čestným hosťom 19. budapeštianskeho medzinárodného knižného festivalu, ktorý sa koná počas tohto víkendu, sú škandinávske krajiny a Fínsko. Popri reprezentatívnom severskom stánku sa v Millenáris parku prezentuje bohatou knižnou ponukou aj Slovensko, podobne ako Rumunsko, Rusko, Saudská Arábia, Čína, Španielsko, Taliansko a Brazília.

Po šiestich rokoch sa v Budapešti opäť predstavilo samostatným stánkom aj slovenské Literárne informačné centrum (LIC). "V tomto roku sme sa rozhodli nejako obnoviť účasť aj formou zázemia a účasti slovenských vydavateľstiev, ktorých tu je zhruba 20 a vystavujú svoju knižnú produkciu," povedala pre TASR Miroslava Bilačičová, ktorá má na starosti účasť slovenských vydavateľov na medzinárodných knižných veľtrhoch organizovaných LIC.

"LIC má jednu zo svojich úloh podporu slovenských autorov, podporu vydávania ich diel v zahraničí. Jednou z foriem je aj finančná podpora – grant komisie SLOLIA, ktorý dostáva zahraničný vydavateľ vydávajúci slovenského autora v zahraničí,“ uviedla manažérka projektov zahraničného oddelenia LIC Ina Martinová.

"Tento podporný fond funguje už desať rokov a za ten čas sa podporilo vyše 300 titulov, z toho do maďarského jazyka sme podporili 26 titulov. Podporujeme najmä romány, poéziu, detské knihy, ale aj eseje. Jedným z vydavateľov, ktorí s nami spolupracujú hádam najčastejšie na pravidelnej báze je vydavateľstvo Kalligram, ktoré publikuje v slovenčine, ale vydáva autorov aj v maďarčine,“ poznamenala Martinová.

Podľa jej slov z tých najnovších sú to preklad románu Pavla Vilikovského Vlastný životopis zla, Stalo sa prvého septembra od Pavla Rankova a ďalšie romány. "Všetky tieto knižky sa dajú kúpiť aj vo vydavateľstve Kalligram v Maďarsku," dodala s tým, že návštevníkov knižného veľtrhu na slovenskom stánku zaujíma pôvodná slovenská literatúra, ale aj knižky o Slovensku, najmä slovenské hrady, teda literatúra faktu.

Počas knižného festivalu, ktorý sa začal vo štvrtok a potrvá do nedele, koná 350 sprievodných udalostí – panelové rozhovory, prezentácie kníh, prezentácie autorov, koncerty, filmové predstavenia, výstavy, ale aj divadelné premiéry.

Na festivale, ktorého návštevnosť presahovala v uplynulých rokoch nad 60.000 záujemcov, predstavia v tomto roku vyše 300 knižných noviniek.

Tu bude player