Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na čele Komisie Africkej únie stojí prvýkrát žena

Výsledkom najnovšieho summitu AÚ, ktorý sa skončí dnes, je dohoda o mierovom vyriešení konfliktu medzi Sudánom a Južným Sudánom o ropu a vymedzenie hraníc.

Addis Abeba 16. júla (TASR) - Komisiu Africkej únie (AÚ) povedie prvýkrát v dejinách tejto organizácie žena. Na summite AÚ v etiópskej metropole Addis Abeba zvolili v nedeľu do čela tohto výkonného orgánu 63-ročnú juhoafrickú ministerku vnútra Nkosazanu Dlamini-Zumovú.

Zumová prešla v štvrtom kole, keď dostala 37 hlasov, teda o tri hlasy viac, ako je požadovaná dvojtretinová väčšina. V predchádzajúcich troch kolách vždy získala viac hlasov ako doterajší predseda komisie, 69-ročný Gabončan Jean Ping, ktorý svoju kandidatúru následne stiahol.

Ping viedol Komisiu AÚ od roku 2008. O tento post zvádzali tuhý boj francúzsky hovoriace africké štáty, z ktorých väčšina podporovala Pinga, a anglicky hovoriace krajiny, ležiace najmä v južnej Afrike, podporujúce Zumovú. Pokus zvoliť predsedu komisie na januárovom summite AÚ nebol úspešný.

Komisia AÚ plní funkciu stáleho sekretariátu a koordinuje prípravy zasadnutí tohto spoločenstva. Má celkom desať členov - každá z piatich oblastí Afriky menuje dvoch komisárov. Každý z nich je zodpovedný za jednu konkrétnu oblasť, napríklad energetiku alebo bezpečnosť.

Výsledkom najnovšieho summitu AÚ, ktorý sa skončí dnes, je dohoda o mierovom vyriešení konfliktu medzi Sudánom a Južným Sudánom o ropu a vymedzenie hraníc. AÚ ďalej vyzvala vojenskú juntu v Mali na rezignáciu a okamžité vytvorenie "vlády národnej jednoty". Vzhľadom na novú povstaleckú ofenzívu v Konžskej demokratickej republike sa AÚ vyslovila za vyslanie medzinárodných mierových síl.

Prvýkrát od roku 1995 sa na vrcholnej schôdzke AÚ zúčastnil prezident Muhammad Mursí ako zástupca Egypta. Jeho predchodca v úrade Husní Mubarak sa po neúspešnom pokuse o atentát na summite v tom istom roku odmietal na stretnutiach AÚ zúčastňovať.