Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Na českej strane rieky Odra hynú ryby, príčina nie je známa

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Hoci dôvod úhynu rýb zatiaľ známy nie je, ČIŽP má podozrenie na nedostatok kyslíku vo vode.

Praha 26. júla (TASR) - Na českej strane rieky Odra hynú ryby. Na sociálnej sieti Twitter to v stredu najskôr oznámila poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová, vzápätí informáciu potvrdil aj český minister Petr Hladík. Zatiaľ nie je známy rozsah ani príčina úhynu. Česká inšpekcia životného prostredia (ČIŽP) na mieste odoberá vzorky, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Poľské úrady podľa ministerky skúmajú situáciu v obci Chaloupki po tom, ako zaznamenali prílev mŕtvych rýb z českej strany. Moskwová na Twitteri uviedla, že o situácii telefonicky hovorila s českým rezortným partnerom.

Podľa Hladíka bol úhyn nahlásený na sútoku riek Odra a Olša. "Zatiaľ nie je známy rozsah ani príčina úhynu. Poľskú stranu sme informovali podľa nastavených pravidiel," uviedol na Twitteri minister. Na mieste sú podľa jeho slov zamestnanci Českej inšpekcie životného prostredia (ČIŽP), Povodia Odry a vodoprávneho úradu v Bohumíne.

Hovorca ČIŽP Jiří Ovečka podľa servera Novinky.cz spresnil, že úhyn rýb nahlásila poľská strana, ktorá následne kontaktovala Povodie Odry. "Prebieha vyšetrovanie a boli odobrané vzorky. Ďalšie informácie zatiaľ poskytovať nemôžeme," dodal.

Hoci dôvod úhynu rýb zatiaľ známy nie je, ČIŽP má podozrenie na nedostatok kyslíku vo vode. Výsledky z odobraných vzoriek budú známe zrejme vo štvrtok.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)