Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Na čínsko-indickej hranici došlo k potýčke medzi vojakmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami.

Naí Dillí 12. decembra (TASR) - Na spornej hranici medzi Čínou a Indiou v štáte Arunáčalpradéš sa minulý týždeň odohrala potýčka medzi vojakmi oboch krajín. Na oboch stranách si vyžiadala niekoľko ľahšie ranených. V pondelok o tom informovala indická armáda. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Čínske aj indické jednotky sa však ihneď po piatkovej roztržke stiahli, uvádza vo vyhlásení indická armáda. Čína sa k incidentu doposiaľ nevyjadrila.

V júni 2020 sa v kašmírskom regióne Ladákh začalo zvyšovať napätie medzi čínskymi a indickými vojakmi. Pri vzájomnej potýčke sa bili päsťami a palicami a hádzali po sebe kamene. Pri konflikte vtedy zahynulo najmenej 20 indických a štyria čínski vojaci. Obe krajiny následne v pohraničnom pásme rozmiestnili desaťtisíce príslušníkov armády, stíhačky, tanky a delostrelectvo.

Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami. Agentúra AP pripomína, že sporná faktická hranica známa ako Línia aktuálnej kontroly sa tiahne od regiónu Ladákh na západe až po štát Arunáčalpradéš na východe, na ktorý si Čína robí územné nároky.