Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na Islande sa sopečná erupcia zastavila, spôsobila značné škody

Na snímke pohľad na lávu, ktorá tečie cez hlavnú cestu do Grindavíku na polostrove Reykjanes na Islande a smeruje k Modrej lagúne vo štvrtok 8. februára 2024. Foto: TASR/AP

Po erupcii museli vo štvrtok opäť uzatvoriť aj neďaleké svetoznáme geotermálne kúpele Modrá lagúna a evakuovať všetkých hostí.

Reykjavík 10. februára (TASR) - Tretia vulkanická erupcia na juhozápade Islandu sa v sobotu skončila, oznámili tamojšie úrady. Potrvá však ešte niekoľko dní, kým opravia škody, ktoré spôsobila na infraštruktúre zabezpečujúcej dodávky teplej vody. TASR o tom informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Štvrtková erupcia spôsobila prerušenie dodávok teplej vody v postihnutej oblasti na polostrove Reykjanes ležiacom juhozápadne od metropoly Reykjavík. Láva, ktorá začala vtedy vytekať zo zlomu, zasiahla potrubie zásobujúce teplou vodou región Sudurnes, kde žije približne 28.000 ľudí. Služba civilnej ochrany uviedla, že prebiehajú prípravy na položenie nového potrubia.

Po erupcii museli vo štvrtok opäť uzatvoriť aj neďaleké svetoznáme geotermálne kúpele Modrá lagúna a evakuovať všetkých hostí. Láva sa počas dňa vyliala aj na prístupovú cestu ku kúpeľom. V piatok boli v oblasti zatvorené školy, verejné kúpaliská aj športoviská.

K najnovšej erupcii došlo približne štyri až päť kilometrov severne od rybárskeho mestečka Grindavík a dva až tri kilometre západne od elektrárne Svartsengi, ktorá zásobuje elektrinou približne 30.000 ľudí na polostrove Reykjanes. V rovnakej oblasti nastali erupcie aj 18. decembra a 14. januára.