Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Na klimatickej konferencii predĺžili Kjótsky protokol do roku 2020

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Protokol stanovuje ciele v celosvetovom obmedzovaní emisií takzvaných skleníkových plynov.

Dauha 8. decembra (TASR) - Približne 200 delegátov schválilo dnes na medzinárodnej klimatickej konferencii v katarskej Dauhe predĺženie Kjótskeho protokolu do roku 2020. Informovala o tom agentúra AP.

Platnosť paktu z roku 1997, ktorý kontroluje emisie skleníkových plynov najvyspelejších krajín sveta, mal vypršať tento rok. Rokovacie strany vyjednávali v noci nadnes o detailoch dohody, ktorá umožňuje Kjótskemu protokolu platnosť na ďalšie obdobie.

Snahy vypracovať nový celosvetový klimatický dohovor neuspeli v Kodani pred tromi rokmi, krajiny sveta sa však vlani dohodli, že sa o to znova pokúsia. Na prijatie nového dohovoru si dali termín roku 2015.

Osemročné predĺženie Kjótskeho protokolu udržuje pri živote jediný právne záväzný plán na boj proti globálnemu otepľovaniu, pripomína agentúra Reuters. Dohoda je však oslabená odstúpením Ruska, Japonska a Kanady, jej signatári majú teda podiel iba na 15 percentách globálnych emisií skleníkových plynov.

Rozhovory o klíme pod záštitou OSN často kritizujú či dokonca zosmiešňujú klimatickí aktivisti, podľa ktorých sú príliš pomalé, i ľudia spochybňujúci stanovisko vedcov, ktorí takmer s konsenzom tvrdia, že globálny nárast teplôt vzduchu aspoň čiastočne spôsobujú ľudské aktivity, najmä spaľovanie fosílnych palív ako uhlie a ropa.

Koncentrácia skleníkových plynov, ako je oxid uhličitý, sa v atmosfére od roku 2000 zvýšila o 20 percent, vyplýva zo správy OSN zverejnenej minulý týždeň.

Nedávna prognóza Svetovej banky ukázala, že pri súčasnom trende by sa teploty mohli počas tohto storočia zvýšiť oproti úrovniam spred priemyselného veku až o štyri stupne, čo by výrazne prekročilo cieľ dvoch stupňov na rozhovoroch OSN.