Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Na lodi Sojuz sa zvýšila teplota na 30 stupňov Celzia

Táto nedatovaná fotografia, ktorú vydala spoločnosť Roscosmos State Space Corporation vo štvrtok 15. decembra 2022, zobrazuje Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) počas jej letu. Foto: TASR/AP

Roskosmos spresnil, že špecialisti na Zemi spolu s posádkou stanice sa snažia situáciu vyriešiť a pokračujú v analýze údajov prichádzajúcich z ISS, vrátane fotografií a videozáznamov.

Moskva 16. decembra (TASR) - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v piatok potvrdila, že teplota v module Sojuz pripojenom k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa zvýšila na 30 stupňov Celzia. Fungovanie prístrojov a zariadení na ISS a ani životy posádky tým nie sú ohrozené, ubezpečil Roskosmos podľa agentúry AFP.

"Ide o menšiu zmenu teplotného režimu,"
uviedol Roskosmos s tým, že v piatok medializované informácie o zvýšení teploty v kozmickej lodi Sojuz MS-22 na 50 stupňov Celzia nie sú pravdivé.

Roskosmos spresnil, že špecialisti na Zemi spolu s posádkou stanice sa snažia situáciu vyriešiť a pokračujú v analýze údajov prichádzajúcich z ISS, vrátane fotografií a videozáznamov. Nateraz dostala posádka ISS za úlohu zmeniť spôsob ventilácie na ISS, aby mohla pokračovať v činnostiach na palube lode.

Ako pripomína TASR, ruská vesmírna agentúra vo štvrtok oznámila, že z technických príčin bol v stredu dvom ruským kozmonautom z ISS zrušený naplánovaný sedemhodinový výstup do otvoreného vesmíru.

Keď sa totiž kozmonauti obliekli do skafandrov a odtlakovali priechodovú komoru, dostali od pozemných tímov informáciu o "úniku významného množstva neznámej látky". Kozmonauti preto obnovili tlak v priechodovej komore, vyzliekli si skafandre a znovu vstúpili do vesmírnej stanice, informovala vo štvrtok NASA.

Výkonný riaditeľ agentúry Roskosmos pre programy s ľudskou posádkou Sergej Krikaľov neskôr uviedol, že únik mohol spôsobiť malý meteorit, ktorý zasiahol Sojuz.

Od konca februára, keď Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a následne sa stalo terčom západných sankcií, sú misie ISS ojedinelým prípadom spolupráce medzi Moskvou a Washingtonom, konštatovala AFP.

Na ISS je v súčasnosti sedem ľudí: Američania Nicole Mannová, Josh Cassada a Frank Rubio, Kóiči Wakata z Japonska a Rusi Anna Kikinová, Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin, pripomína AP.