Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine bolo na štvrtok dohodnutých deväť humanitárnych koridorov

Zasneženú staršiu ženu, ktorá sedí na vozíku evakuujú z mesta Irpiň pri Kyjeve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V zozname miest figuruje aj prístav Mariupol ležiaci na juhovýchode Ukrajiny, kde je v dôsledku ruskej blokády kritická situácia.

Kyjev 17. marca (TASR) - Na území Ukrajiny by malo byť vo štvrtok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z miest obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci.

V zozname miest figuruje aj prístav Mariupol ležiaci na juhovýchode Ukrajiny, kde je v dôsledku ruskej blokády kritická situácia, informovala spravodajská stanica BBC.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková na brífingu spresnila, že v Doneckej oblasti by mal byť sprístupnený koridor Mariupol-Záporožie, v Kyjevskej oblasti z mesta Boroďanka do Žytomyru a z obce Ševčenkove do mesta Brovary.

Potraviny a lieky by mali dopraviť pre obyvateľstvo lokalít Hostomeľ, Buča, Semypolky, Markivcy a Opanasov, ktoré ležia v Kyjevskej oblasti. Humanitárnu pomoc tam dopravia autobusmi, ktoré na spiatočnej ceste odvezú do bezpečia záujemcov o evakuáciu.

V Charkovskej oblasti by humanitárnu pomoc mali dopraviť z Charkova do mesta Vovčansk.

Avízo o možnom otvorení humanitárneho koridoru z Mariupolu sa objavilo deň po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské jednotky zo zámerného bombového útoku na divadlo v Mariupole, kde sa pred ostreľovaním skrývali údajne stovky ľudí.

Podľa ukrajinských úradov k útoku došlo napriek tomu, že na asfaltových plochách v okolí budovy boli aj z lietadiel jasne viditeľné nápisy "DETI" (v azbuke).