Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z KĽDR hlásili zemetrasenie. Zrejme bolo prirodzené, hlásia experti

Obyvatelia juhokórejského Soulu pozerajú TV reportáž o zemetrasení v Severnej Kórey, 23.9.2017. Foto: TASRAP

Podľa Juhokórejského meteorologického úradu zemetrasenie vzniklo prirodzeným spôsobom a nie v dôsledku umelo vyvolanej explózie.

Soul 23. septembra (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 3,4 zaznamenali dnes na území Severnej Kórey, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Zemetrasenie bolo zaznamenané o 16.29 h miestneho času v oblasti mesta Kilju v provincii Severný Hamgjong na severovýchode krajiny, hypocentrum bolo na zemskom povrchu. S odvolaním sa na čínsky geologický inštitút to uviedla japonská tlačová agentúr Kjódo.

Experti: Slabé zemetrasenie v KĽDR bolo zrejme prirodzené, a nie jadrový test


Slabé zemetrasenie, dnes zaznamenané neďaleko severokórejského miesta jadrových testov, nebolo pravdepodobne umelo vyvolané. Uviedla to Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) a predstaviteľ Južnej Kórey. Tým zmiernili obavy, že Pchjongjang odpálil ďalšiu nukleárnu bombu, len niekoľko týždňov po svojom poslednom, už šiestom a dosiaľ najsilnejšom, podzemnom jadrovom teste.

Čínski geológovia oznámili, že zemetrasenie s magnitúdou 3,4 zaznamenané o 10.28 h SELČ mohlo byť umelo vyvolané v dôsledku "podozrivého výbuchu", ale CTBTO, ktorá monitoruje jadrové skúšky, a predstaviteľ juhokórejskej meteorologickej služby vyhlásili, že podľa ich presvedčenia išlo o prirodzené zemetrasenie.

"Kľúčovou metódou je sledovať seizmické vlny alebo seizmické zvukové vlny. Druhé uvedené sa vyskytujú v prípade umelo vyvolaného zemetrasenia," povedal nemenovaný juhokórejský predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. "V tomto prípade sme nezaznamenali žiadne. Takže zatiaľ tieto otrasy označujeme ako prirodzené zemetrasenie," zdôraznil.




Zemetrasenie, ktorého magnitúda bola podľa Južnej Kórey 3,0, zaznamenali v okrese Kilji v severokórejskej provincii Severný Hamgjong, kde sa nachádza Punggje-ri - známe miesto jadrových skúšok v horskej oblasti KĽDR, dodal juhokórejský predstaviteľ.

Všetkých predchádzajúcich šesť jadrových testov Severnej Kórey sa prejavilo ako zemetrasenia s magnitúdou 4,3 alebo i vyššou. Posledný test 3. septembra zaregistrovali ako zemetrasenie s magnitúdou 6,3.

Dodatočné otrasy zaznamenané po tomto teste mohli byť spôsobené zrútením tunela v spomínanej horskej oblasti, uviedli vtedy odborníci. Satelitné fotografie z tejto oblasti po zemetrasení z 3. septembra zachytávali početné zosuvy pôdy očividne zapríčinené obrovským výbuchom, ktorý bol podľa vyhlásenia Severnej Kórey úspešným testom modernej vodíkovej bomby.

Lassina Zerbo - šéf CTBTO, ktorá monitoruje testy jadrových zbraní - dnes na Twitteri napísal, že analytici "skúmajú nezvyčajnú seizmickú činnosť s oveľa menšou magnitúdou", než bol test z 3. septembra v Severnej Kórei. V tweete dodal, že je málo pravdepodobné, že táto seizmická činnosť bola vyvolaná umelo.

Zemetrasenie v Severnej Kórei nebolo následkom jadrovej skúšky


Zemetrasenie zaznamenané dnes neďaleko miesta nedávnej jadrovej skúšky v Severnej Kórei (KĽDR) sa vyskytlo prirodzene a nebolo následkom nejakého testu. Uviedlo to čínske stredisko pre monitorovanie zemetrasení (CENC).

Zemetrasenie malo magnitúdu 3,4, napísala čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na CENC.

Sinchua najprv priniesla správu, že zemetrasenie mohol zapríčiniť "podozrivý výbuch".

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) a predstaviteľ Južnej Kórey dnes už skôr takisto vyhlásili, že slabé zemetrasenie nebolo pravdepodobne umelo vyvolané. Tým zmiernili obavy, že Pchjongjang odpálil ďalšiu nukleárnu bombu, len niekoľko týždňov po svojom poslednom, už šiestom a dosiaľ najsilnejšom, podzemnom jadrovom teste z 3. septembra.