Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na východ slnka po zimnom slnovrate čakali v Stonehenge tisíce ľudí

Tisíce ľudí sa v piatok 22. decembra 2023 skoro ráno zhromaždili v prehistorickej lokalite Stonehenge. Foto: TASR - AP

Slnko stúpalo nad Stonehenge o 08:09 h miestneho času (09:09 h SEČ) a v dnešný, najkratší deň roka, zapadne o 16:02 h (17:02 h SEČ).

Londýn 22. decembra (TASR) - Tisíce ľudí sa v piatok skoro ráno zhromaždili v prehistorickej lokalite Stonehenge, nachádzajúcej sa v anglickom grófstve Wiltshire, aby privítali prvý východ slnka po zimnom slnovrate. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Slnko stúpalo nad Stonehenge o 08:09 h miestneho času (09:09 h SEČ) a v dnešný, najkratší deň roka, zapadne o 16:02 h (17:02 h SEČ).

Rituály slnovratu si nenechali ujsť tisíce prívržencov novopohanského druidizmu a hnutia New Age, obdivovateľov keltskej kultúry, ako aj bežných zvedavcov, turistov a rodín. Tisíce ďalších ľudí využili možnosť sledovať východ slnka online na stránke organizácie English Heritage, ktorá sa stará o viac ako historických lokalít a pamätihodností.

Polícia grófstva Wiltshire uviedla, že cesty v okolí boli v noci na piatok kvôli návštevníkom lokality Stonehenge extrémne vyťažené" a aj blízke parkovisko bolo plne obsadené.

Stonehenge sa nachádza v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie. Každoročne ho navštívi viac ako 850.000 ľudí.

Slnovrat je jednou z mála príležitostí, keď sa návštevníci môžu dostať do tesnej blízkosti megalitických blokov a dotknúť sa ich. Tento komplex kamenných kruhov bol postavený v troch etapách medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom. Dodnes vyvoláva špekulácie ohľadne svojho pôvodného využitia.