Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na západe Maďarska museli pre rozvodnené rieky evakuovať ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dráva má kulminovať v nedeľu 13. augusta a na dolnom toku rieky už prebiehajú prípravy na ochranu proti prívalovej vlne.

Budapešť 7. augusta (TASR) - V západnej časti Maďarska je čoraz vážnejšia situácia s rozvodnenými riekami Rába a Dráva. Komerčná televízia ATV v pondelok uviedla, že v obci Csákánydoroszló vo Vašskej župe evakuovali uplynulý víkend 13 obyvateľov siedmich domov. V niektorých zaplavených osadách povodia Ráby v okolí mesta Körmend je možné prepravovať sa iba člnmi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Rába pri meste Szentgotthárd už kulminovala. Ľudia žijúci v oblasti sa však pripravujú na dlhotrvajúcu protipovodňovú ochranu. "V roku 2009 bola v Körmende veľmi vážna povodeň, hladina vody však vtedy rýchlo klesla," pripomenul primátor mesta István Bebes, podľa ktorého je zrejmé, že terajšia záplavová vlna bude trvať dlhšie.

Dráva má kulminovať v nedeľu 13. augusta a na dolnom toku rieky už prebiehajú prípravy na ochranu proti prívalovej vlne. V Rakúsku a v prihraničných oblastiach Maďarska nepretržite prší, preto aj v najbližších dňoch očakávajú rekordné vodné stavy, uviedla ATV.