Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nadmorská výška, v ktorej vo Švajčiarsku začína mrznúť dosiahla rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Táto hranica má vplyv napríklad na vegetáciu, hranicu sneženia či kolobeh vody a má výrazný vplyv na habitat ľudí, zvierat i rastlín.

Ženeva 21. augusta (TASR) - Nadmorská výška, v ktorej začína mrznúť, dosiahla vo Švajčiarsku takmer 5300 metrov a je najvyššia od začiatku meraní. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AFP.

Hranicu, v ktorej začína v nadmorskej výške mrznúť, určujú meteorológia pomocou meteorologických balónov, ktoré vypúšťajú z Payernu v západnom Švajčiarku dvakrát denne.

Švajčiarska národná meteorologická služba (MeteoSchweiz) uviedla, že táto hranica bola v noci z nedele na pondelok vo výške 5298, čo je najvyššie od začiatku meraní v roku 1954.

Predchádzajúci rekord namerali vlani 25. júla vo výške 5184 metrov na morom.

"Oblasť známa ako izoterma nula stupňov je hranica medzi vrstvou vzduchu s teplotou nad 0 stupňov Celzia v nižšej výške a vrstvou s teplotou pod bodom mrazu vo vyššej výške," vysvetľuje MeteoSchweiz.

Táto hranica má vplyv napríklad na vegetáciu, hranicu sneženia či kolobeh vody a má výrazný vplyv na habitat ľudí, zvierat i rastlín. Ide tiež o neoddeliteľnú časť predpovedania počasia v alpskom regióne.