Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nasledovník trónu v Luxembursku má za sebou aj cirkevný svadobný obrad

Kňažná Stéphanie prichádza do katedrály, kde sa konal svadobný obrad. Foto: TASR/AP Photo

Civilný svadobný obrad páru sa konal v piatok na radnici v Luxemburgu.

Luxemburg 20. októbra (TASR) - Katedrála Notre Dame v Luxemburgu bola dnes dejiskom cirkevného svadobného obradu, pri ktorom si Áno povedali nasledovník luxemburského trónu Guillaume (30) a belgická grófka Stéphanie de Lannoy (28). Dvojicu oddal arcibiskup luxemburský Jean-Claude Hollerich. Na sobáši sa zúčastnilo asi 1400 pozvaných hostí, medzi nimi predstavitelia väčšiny európskych panovníckych rodov a šľachty.

Civilný svadobný obrad páru sa konal v piatok na radnici v Luxemburgu.



Guillaume je najstarším synom luxemburského veľkovojvodu Henriho (57) a jedného dňa zaujme na tróne jeho miesto.

Kňažná Stéphanie je členkou jedného z najväčších šľachtických rodov v Belgicku

Pochádza z rodiny s ôsmimi deťmi, hovorí po francúzsky a flámsky, čo sú dva z troch úradných jazykov v Luxembursku, ale už sa učí aj luxemburčinu, tretí oficiálny jazyk malého vojvodstva, vyplýva z informácií bruselského denníka Metro. V prípade, že sa stane veľkovojvodkyňou Luxemburska, vzdá sa Stéphanie belgického občianstva - v deň, keď jej manžel prevezme trón po otcovi.

Obyvatelia metropoly veľkovojvodstva sa dnes môžu tešiť na bezplatné koncerty pod holým nebom, pouličné predstavenia a vo večerných hodinách aj na obrovský ohňostroj, všetko pri príležitosti významného dňa krajiny.