Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scaparrotti vyzval Rusko, aby neovplyvňovalo voľby v Európe

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite Foto: TASR/AP

Táto záležitosť, podľa amerického generála, spojencov z NATO znepokojuje. Venovali jej preto pozornosť aj počas tohtotýždňového rokovania ministrov obrany v Bruseli.


Brusel 9. novembra (TASR) - Hlavný veliteľ spojeneckých vojsk NATO v Európe vyzval vo štvrtok Rusko, aby "prestalo zasahovať" do volebných procesov v európskych krajinách. Americký generál Curtis Scaparrotti vystúpil pred novinármi na záver dvojdňového rokovania ministrov obrany Severoatlantickej aliancie v Bruseli .

"Prestaňte sa vmiešavať do iných krajín, do ich zvrchovaného práva rozhodovať o svojej vláde a ako by mala fungovať," apeloval generál na Rusko. Reagoval tak na otázky novinárov, ktorí chceli vedieť, ako aliancia vníma obvinenia, že Moskva zasahuje do krízy okolo Katalánska.

"Videli sme to v Spojených štátoch, videli sme to v poslednej dobe aj v mnohých krajinách tu (v Európe)," dodal Scaparrotti. Podľa jeho slov sú podobné praktiky súčasťou "destabilizačnej kampane".

Táto záležitosť podľa Scaparrottiho spojencov z NATO znepokojuje. Venovali jej preto pozornosť aj počas tohtotýždňového rokovania ministrov obrany v Bruseli.