Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nehoda lode s migrantmi v Taliansku si vyžiadala už 62 obetí

Ľudia pokladajú kvety vedľa športového centra, kam v pondelok 27. februára 2023 v Crotone na juhu Talianska previezli telá obetí stroskotanej lode s migrantmi. Foto: TASR/AP

Drevená loď prevážajúca utečencov narazila v nedeľu vo veľmi nepriaznivom počasí poblíž pobrežia talianskeho regiónu Kalábria na skaly a potopila sa.

Rím 27. februára (TASR) - Počet obetí nedeľnej nehody plavidla plného migrantov pri pobreží mesta Crotone v južnom Taliansku stúpol na 62. Je medzi nimi najmenej 14 detí, uviedli v pondelok miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Drevená loď prevážajúca utečencov narazila v nedeľu vo veľmi nepriaznivom počasí poblíž pobrežia talianskeho regiónu Kalábria na skaly a potopila sa. Podľa talianskych úradov sa loď vyplavila pred niekoľkými dňami z tureckého mesta Izmir s migrantmi z Afganistanu, Iránu a niekoľkých ďalších krajín.

Úrady naposledy v nedeľu hlásili 59 obetí, v pondelok však záchranári našli ďalšie tri telá bez známok života.

Pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf uviedol, že pri tomto nešťastí sa zrejme utopili viac než dve desiatky Pakistancov.

Haváriu prežilo najmenej 81 ľudí, 20 z nich hospitalizovali a jeden človek sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedli talianske úrady. Na lodi sa pri vyplávaní z Izmiru údajne nachádzalo 180 až 200 ľudí. Záchranári v oblasti naďalej pátrajú po nezvestných.

Turecko sa nachádza na jednej z najpoužívanejších trás pre pašerákov ľudí na prevádzanie migrantov do Európy, pripomína Reuters. Medzi hlavné pristávacie body pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy po mori, patrí Taliansko.

Projekt Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre nezvestných migrantov zaznamenal od roku 2014 v centrálnej časti Stredozemného mora viac než 17.000 prípadov úmrtia a zmiznutia. Viac ako 220 ľudí podľa odhadov zomrelo alebo zmizlo len tento rok.