Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemci schválili zákon, ktorý uľahčuje zmenu mena a rodovej identity

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zmeny sa týkajú predovšetkým transrodových, intersexuálnych a nebinárnych osôb, z ktorých mnohé sa zasadzovali za tieto reformy.

Berlín 12. apríla (TASR) - Nemecký parlament schválil v piatok nové právne predpisy, ktoré ľuďom v úradných záznamoch uľahčujú zmenu krstného mena a rodovej identity. Reformy nadobudnú účinnosť 1. novembra a ľuďom umožnia vykonať tieto zmeny jednoduchým postupom na štátnych matričných úradoch, informuje TASR podľa tlačovej agentúry DPA.

Zmeny sa týkajú predovšetkým transrodových, intersexuálnych a nebinárnych osôb, z ktorých mnohé sa zasadzovali za tieto reformy.

Obhajcovia transsexuálov sa sťažovali, že doterajšie požiadavky boli podľa príslušného zákona ponižujúce, keďže osoby, ktoré si chceli zmeniť svoje meno a pohlavie, sa museli podrobiť psychologickému vyšetreniu a intímnym výsluchom.

"Ako transrodoví ľudia opakovane zažívame, že naša dôstojnosť je predmetom vyjednávania," povedala v piatok poslankyňa za stranu Zväz 90/Zelení Nyke Slawiková, ktorá je sama transrodovou ženou a svoje pohlavie si zmenila podľa súčasného zákona.

"Je ťažké vyjadriť slovami, čo tento zákon znamená pre ľudí, ktorí roky čakali na jeho prijatie," povedal Kalle Hümpfner zo záujmovej skupiny Bundesverband Trans.

Hlasovanie v Spolkovom sneme (Bundestag) však bolo sporné a miestami aj veľmi emotívne. Návrh prešiel pomerom hlasov 374 k 251, pričom ho podporila vládna koalícia troch strán kancelára Olafa Scholza, ako aj krajne ľavicová strana Ľavica (Die Linke).

Konzervatívci zo stredopravicového opozičného bloku CDU/CSU a krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ako aj populistická Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) sa proti navrhovanej zmene ostro postavili, ale boli prehlasovaní.

Konzervatívni zákonodarcovia vyjadrili obavy, že reforma by v budúcnosti umožnila ľuďom svojvoľne si meniť svoje oficiálne registrované pohlavie. Krajne pravicový zákonodarca Martin Reichardt z AfD označil predmetný zákon za "ideologický nezmysel", ktorý presadzujú "transextrémisti".

Sven Lehmann, ktorý pôsobí ako komisár nemeckej vlády pre otázky komunity LGBTQ, pred hlasovaním vyzval na širokú podporu zmien a povedal, že súčasný zákon "porušuje ľudskú dôstojnosť".

Lehmann pre DPA tiež povedal, že prijatie zákona prichádza už "neskoro" a návrhy sú pomerne jednoduché a všeobecne populárne, a to "napriek veľmi vášnivej diskusii a cieleným dezinformačným kampaniam".

Súhlas hornej komory parlamentu, Spolkovej rady (Bundesrat), sa na prijatie zákona nevyžaduje.