Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemecká brigáda v Litve má dosiahnuť plnú pripravenosť do roku 2027

Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas (vľavo) a nemecký minister obrany Boris Pistorius si podávajú ruky po podpísaní dohody, na základe ktorej majú na vojenských základniach v obciach Rudnikai neďaleko Vilniusu a Rukla pri meste Kaunas vybudovať rozsiahlu infraštruktúru pre bojovú pripravenosť brigády, v pondelok 18. decembra 2023 vo Vilniuse. Foto: TASR/AP

Nemecko vzhľadom na zmenenú bezpečnostnú situáciu v regióne pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine ponúklo Litve, že na jej území rozmiestni približne 4800 nemeckých vojakov.

Vilnius 18. decembra (TASR) - Spojenci zo Severoatlantickej aliancie Litva a Nemecko v pondelok uviedli, že nová nemecká bojová brigáda v tejto pobaltskej krajine by mala dosiahnuť plnú bojovú pripravenosť do roku 2027. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius a šéf litovského rezortu obrany Arvydas Anušauskas podpísali v pondelok dohodu, na základe ktorej majú na vojenských základniach v obciach Rudnikai neďaleko Vilniusu a Rukla pri meste Kaunas vybudovať rozsiahlu infraštruktúru pre bojovú pripravenosť brigády.

Na oboch vojenských základniach majú postaviť kasárne v súlade s nemeckými požiadavkami.

V dohode podpísanej vo Vilniuse obaja ministri opätovne potvrdili záväzok svojich krajín "vždy brániť jedna druhú a každý centimeter územia krajín NATO i slobodu a demokraciu v súlade s článkom 5 Severoatlantickej zmluvy".

Nemecko vzhľadom na zmenenú bezpečnostnú situáciu v regióne pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine ponúklo Litve, že na jej území rozmiestni približne 4800 nemeckých vojakov.

Litva, pobaltská krajina na východnom krídle NATO, hraničí s ruskou Kaliningradskou oblasťou a Bieloruskom, blízkym spojencom Ruska.