Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Vydierač v Nemecku sa vyhráža firmám otrávením potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kontaminovanými výrobkami, ktoré sa našli v predaji vo Friedrichshafene pri Bodamskom jazere, bolo podľa polície päť fľašiek s detskou výživou. Tie obsahovali potenciálne smrtiacu látku etylénglykol.

Berlín 28. septembra (TASR) - Nemecké orgány zverejnili dnes fotografiu zachytávajúcu osobu, ktorá je podozrivá z vydierania viacerých obchodných reťazcov. Tie majú zaplatiť mnohomiliónovú peňažnú sumu, ak nechcú, aby boli výrobky v ich predajniach kontaminované jedom.

Podľa vyjadrenia Uweho Stürmera z policajného prezídia v Konstanzi, ktoré priniesla agentúra DPA, ide o približne 50-ročného muža stredného vzrastu so štíhlou, športovou postavou. Na zverejnenom zábere má na tvári okuliare, ktoré slúžili zrejme iba na maskovanie, a športové topánky s nápadným bielym okrajom podrážky.

"S veľkou pravdepodobnosťou ide o šíriteľa jedu," povedal Stürmer na tlačovej konferencii v Konstanzi po tom, ako sa v blízkom Friedrichshafene skutočne našli otrávené potravinové výrobky.

Predstaviteľ oblastnej prokuratúry Alexander Boger na tlačovej konferencii oznámil, že v danom prípade vyšetrovatelia nevylučujú ani viacero páchateľov. Rôzne obchodné reťazce, ako aj polícia a spotrebiteľské organizácie dostali e-mail, ktorého odosielateľ hrozí šírením otrávených potravinových výrobkov a drogistického tovaru, a to rovnako v Nemecku, ako aj v zahraničí.

Kontaminovanými výrobkami, ktoré sa našli v predaji vo Friedrichshafene pri Bodamskom jazere, bolo podľa polície päť fľašiek s detskou výživou. Tie obsahovali potenciálne smrtiacu látku etylénglykol. Na týchto päť kusov výrobkov upozornil vydierač ešte 16. septembra, uviedla agentúra AP. Požadovaná suma podľa nej dosahuje viac ako desať miliónov eur.

Polícia predpokladá, že našla všetky otrávené detské výživy, vyzýva však zákazníkov na mimoriadnu ostražitosť, pretože hrozia "veľmi vážne zdravotné následky či dokonca smrť", varovala podľa DPA polícia, ktorá prípad hodnotí ako "veľmi vážny". Citovaný predstaviteľ označil vydierača za "veľmi bezškrupulózneho", napriek tomu je však presvedčený, že nie je dôvod na paniku.

Otrávené výrobky sa našli zatiaľ iba vo Friedrichshafene. Práve v jednej z tamojších predajní bol kamerovým systémom zachytený podozrivý muž, ktorého záber bol dnes zverejnený.