Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecké orgány neprávom väznili Sýrčana, ten zomrel po požiari v cele

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Policajti v rozpore s platnými predpismi nepreverili dôkladnejšie totožnosť zadržaného cudzinca, ktorého považovali za hľadanú osobu.

Berlín 5. októbra (TASR) - Minister vnútra nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul priznal v piatok vážne pochybenie vo svojom rezorte po tom, ako v meste Kleve zomrel 26-ročný Sýrčan, umiestnený do vyšetrovacej väzby v dôsledku omylu. Nemenovaný muž podľahol minulú sobotu zraneniam, ktoré utrpel pri požiari vo svojej cele, informovala tlačová agentúra DPA.

Policajti v rozpore s platnými predpismi nepreverili dôkladnejšie totožnosť zadržaného cudzinca, ktorého považovali za hľadanú osobu. Tou bol v skutočnosti istý muž pochádzajúci z Mali, ktorý sa na Sýrčana vôbec nepodobal, povedal Reul.

"Musíme urobiť všetko pre to, aby sa takýto prípad neopakoval," upozornil krajinský minister, pričom sa ospravedlnil rodine zosnulého. Výbor pre vnútorné a právne záležitosti krajinského parlamentu Severného Porýnia-Vestfálska prípadu venoval v piatok mimoriadne zasadnutie.

Sýrčan pri požiari v cele utrpel ťažké popáleniny, ďalších desať osôb sa priotrávilo dymom. Príslušné orgány po tomto incidente priznali, že zadržaný cudzinec strávil neprávom vo väzbe vyše dva mesiace.