Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecké ozbrojené sily budú mať jednotné operačné velenie

Nemecký minister obrany Boris Pistorius reční počas tlačovej konferencie o rozhodnutí o budúcej štruktúre Bundeswehru, nemeckej armády, v Berlíne vo štvrtok 4. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Cieľom Pistoriusa naďalej je, aby mal Bundeswehr 203.000 vojakov. V súčasnosti je ich okolo 182.000.

Berlín 4. apríla (TASR) — Nemecký minister obrany Boris Pistorius predstavil vo štvrtok reformu ozbrojených síl krajiny (Bundeswehr), ktorá je výsledkom päť mesiacov trvajúcej diskusie medzi jeho rezortom a armádou. Obranyschopnosť Bundeswehru chce posilniť jednotným operačným velením a jeho štyri zložky prejdú pod spoločné podporné velenie, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Štvrtou zložkou Bundeswehru sa okrem pozemného vojska, letectva a námorníctva stala aj jednotka pre kybernetický a informačný priestor (CIR), ktorá sa špecializuje na elektronický boj a kybernetické operácie, prieskum a ochranu elektronickej infraštruktúry.

Bundeswehr mal doteraz operačné velenie v Schwielowsee pri Postupime, ktoré malo na starosti plánovanie a riadenie zahraničných operácií. V Berlíne bolo vytvorené velenie územnej obrany, ktoré vypracovalo aj operačný plán obrany Nemecka. Tieto dve štruktúry sa teraz zlúčia do operačného velenia, naďalej však zostanú sídliť na spomínaných miestach. Pistorius od tejto zmeny očakáva zrýchlené rozhodovanie založené na komplexnom poznaní situácie.

Podporné štruktúry ako zdravotnícka služba, logistika, vojenská polícia, protichemická jednotka a administratíva sa zlúčia do jednej jednotky a budú prepojené s podporným velením, čo má zmierniť zaťaženie vojenských štruktúr. Kde to bude možné, personál s vojenskou hodnosťou by mali nahradiť civilisti.

Otázkou zostáva, čo bude s povinnou vojenskou službou, ktorá bola v Nemecku zrušená v roku 2011. Pistorius naznačil, že je za modifikovanú formu jej znovuzavedenia, o čom už prebieha diskusia.

Cieľom Pistoriusa naďalej je, aby mal Bundeswehr 203.000 vojakov. V súčasnosti je ich okolo 182.000.