Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecké pohotovostné služby protestovali proti násiliu voči nim

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníci demonštrácie požadovali, aby ľudia pristupovali k záchranárom, hasičom a obetiam pri záchranných akciách s úctou a aby neprerušovali ich prácu ani na nich neútočili.

Frankfurt nad Mohanom 24. februára (TASR) - Pracovníci záchranných a pohotovostných služieb protestovali v sobotu v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom a žiadali skoncovanie s útokmi na príslušníkov týchto zložiek počas ich nasadenia.

Účastníci demonštrácie s názvom "Ruky preč! Sme vaši záchrancovia!" požadovali, aby ľudia pristupovali k záchranárom, hasičom a obetiam pri záchranných akciách s úctou a aby neprerušovali ich prácu ani na nich neútočili.

Nedávno došlo v Nemecku k sérii útokov namierených proti poskytovateľom záchranných a pohotovostných služieb, ako sú policajti, hasiči a záchranári.

Počas silvestrovských osláv v niekoľkých mestách po celom Nemecku hádzali ľudia do policajtov a príslušníkov ďalších zložiek zábavnú pyrotechniku, fľaše a kamene, čo viedlo k viacerým zraneniam.

Za posledné tri či štyri roky došlo k jednoznačnému zhoršeniu v bezohľadnom správaní a sklonoch páchať násilnosti voči príslušníkom záchranných a pohotovostných zložiek. Na demonštrácii to vyhlásil Arno Dick, šéf nemeckej odborovej organizácii Verdi pre úsek hasičských služieb.

Vulgárne správanie a útoky na záchranné aj pohotovostné služby sú problémom po celom Nemecku, uviedol podľa tlačovej agentúry DPA hasič a organizátor demonštrácie Erik Brumm.