Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nemecké strany sa dohodli na zákone o platobných kartách pre utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Cieľom tejto zmeny je okrem iného aj zabránenie migrantom, aby posielali podporu späť do svojej domácej krajiny, rodinám a priateľom.

Berlín 5. apríla (TASR) - Parlamentné skupiny nemeckých sociálnych demokratov (SPD) a Zelených sa dohodli na návrhu celoštátne platného zákona pre zavedenie platobných kariet pre utečencov. S odvolaním sa na spravodajstvo agentúry DPA o tom v piatok informuje TASR.

V návrhu zákona sa uvádza, že platobná karta je vhodnou prevenciou hotovostných platieb napríklad ilegálnym prevádzačom cez hranice.

Cieľom tejto zmeny je okrem iného aj zabránenie migrantom, aby posielali podporu späť do svojej domácej krajiny, rodinám a priateľom.

Novinka by zároveň mala zvýšiť efektívnosť distribúcie podpory a znížiť administratívne zaťaženie miestnych vládnych úradov.

Čelní predstavitelia nemeckých spolkových krajín sa už skôr dohodli na novom spoločnom štandarde, ktorý sa má uviesť v lete. Podľa nich Nemecko poskytne formou kariet s kreditom namiesto hotovosti aspoň "nejakú podporu žiadateľom o azyl".

Zákon schválil nemecký vládny kabinet Olafa Scholza už začiatkom marca, čakal však ešte na súhlas aj zo strany parlamentu.