Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Grécko označili reformy azylového systému EÚ za historické

Členovia Európskeho parlamentu hlasujú počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Opatrenia schválené v balíku vstúpia do platnosti v roku 2026 po tom, ako Európska komisia v najbližších mesiacoch určí spôsob ich zavádzania do praxe, píše AFP.

Berlín/Atény/Rím 10. apríla (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz označil v stredu schválenie reformy azylového systému EÚ Európskym parlamentom (EP) za historický a nevyhnutý krok. Grécky minister pre migráciu Dimitris Kairidis hovorí o historickom dni, zatiaľ čo podľa Talianska ide o najlepší možný kompromis. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Je to veľký prelom a veľmi dôležitý krok smerom k spoločnému, a tým aj účinnejšiemu, spravovaniu migračných výziev súčasnosti," uviedol Kairidis. Grécko je jednou z krajín, ktoré najviac zasahujú narastajúce počty nezákonných migrantov prichádzajúcich na jeho územie.

"Reforma spoločného európskeho azylového systému predstavuje solidaritu medzi európskymi krajinami," uviedol Scholz. "Ohraničuje nezákonnú migráciu a konečne zmierňuje záťaž na tie krajiny, ktoré sú obzvlášť zaťažené," dodal.

"Spolu s ďalšími členskými štátmi EÚ sme našli najlepší možný kompromis, ktorý zohľadňuje prioritné potreby Talianska," uviedol vo vyhlásení taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi, ktorého krajina patrí medzi najviac vystavené migračnému tlaku.

Opatrenia schválené v balíku vstúpia do platnosti v roku 2026 po tom, ako Európska komisia v najbližších mesiacoch určí spôsob ich zavádzania do praxe, píše AFP. Reforma zahŕňa okrem iného nové strediská na hraniciach, kde migrantov zadržia do spracovania ich žiadostí o azyl, a takisto urýchlenie deportácie zamietnutých.

Členské štáty EÚ budú mať takisto povinnosť pomôcť krajinám v "prvej línii" ako Taliansko a Grécko, a to buď prijatím žiadateľov o azyl, alebo finančnými príspevkami či poskytovaním prevádzkovej a technickej podpory.